skip to Main Content

Fluïdisatiebodem op maat

Cases

Hulp nodig?

E-mail ons Bel ons

Fluïdisatiebodem op maat

Onze klant levert voedings-, landbouw-, financiële en industriële producten en diensten aan heel de wereld. Ze levert aan industriële gebruikers van energie-, zout-, zetmeel- en staalproducten. Ze ontwikkelt en verkoopt duurzame producten die gemaakt zijn van agrarische hernieuwbare grondstoffen. Veenstra werd door de klant benaderd om een fluïdisatiebodem te realiseren voor een bestaande silo waarin poedervormige producten opslag plaatsvindt. De engineers van Veenstra hebben daaropvolgend een bodem ontworpen waarbij het product over de volledige conus wordt gefluïdiseerd door middel van lucht. Deze conus zorgt er voor dat er geen product ophoopt (bruggen) bij het lossen van het product uit de silo.

Lees verder

Omdat de klant ook wenste dat de silo geschikt zou zijn voor andere producten, zijn er in de silobodem voorzieningen opgenomen voor toekomstige appendages; zo zijn er montagemogelijkheden voor eventuele trilmotoren. Wanneer de silo in de toekomst aangewend zou worden voor een lastig te fluïdiseren product, dan kunnen de trilmotoren ervoor zorgen dat brugvorming wordt tegengegaan en het product toch ‘vloeiend’ gelost kan worden. Zo wordt voorkomen dat de silobodem beschadigd raakt door misbruik met hamers, iets wat in de praktijk vaak gebeurt om het product in geval van brugvorming toch te kunnen lossen.

Fluïdisatiedoek
Omdat een fijn poeder gemakkelijk verdicht en snel ophoopt (brugt), is de volledige conus voorzien van een FDA (voedingsgeschikt) fluïdisatiedoek dat luchtdoorlatend is. Om het naadloze doek op zijn plaats te houden en het op de juiste manier te kunnen beluchten, is het doek met gepolijste RVS montagelijsten vastgezet. Door de vormgeving en het gladde oppervlak van de montagelijsten, zal weinig product op en rondom de lijsten achterblijven. De fluïdisatiebodem kan onder minimale luchtdruk functioneren, zodat het doek niet bol zal gaan staan.

Stijgende vraag naar fluïdisatie
Doordat het bulkvervoer over de weg de laatste jaren is toegenomen is een korte laadtijd belangrijker geworden. Als gevolg daarvan is de laadsnelheid de laatste jaren steeds meer opgevoerd. Door die verhoogde laadsnelheid ontstaat er tijdens het laden significant meer stof en is goed stofvrij laadsysteem steeds vaker een vereiste.

Het toepassen van laadbalgen met afzuiging is een goed uitgangspunt voor het samenstellen van een stofvrij laadsysteem. Met dergelijke laadbalgen zorg je ervoor dat de ontstane stof efficiënt wordt afgezogen. Het is echter nog efficiënter om stofvorming al in een eerder stadium te voorkomen door brugvorming in de silo tegen te gaan. Het voorkomen van brugvorming kan door middel van fluïdisatie worden gerealiseerd. Een combinatie van fluïdisatie en laadbalgen met afzuiging zorgen ervoor dat bulkwagens zeer snel en stofvrij worden geladen. Om deze reden wordt Veenstra Technology steeds vaker betrokken bij het ontwerp van nieuwe silo’s en bij het ombouwen van bestaande silo’s naar een Veenstra installatie.